
Psikoterapi Nedir ve Neden Almalıyız?
"Kendinizi Keşfetmenin ve Geliştirmenin Yolu: Psikoterapi"
Terapi, bireylerin düşünsel süreçlerini ve duygularını anlamalarına yardımcı olan, psikolog ile danışan arasında iş birliğine dayalı bir destek sürecidir (Amerikan Psikoloji Derneği, 2020) Psikologlar, psikiyatristler ve diğer ruh sağlığı uzmanları tarafından sunulan terapi, bireylerin kendi yaşamlarıyla ilgili farkındalık kazanmalarına ve sorunlarıyla başa çıkma yöntemleri keşfetmelerine olanak tanır. Terapi, sadece mevcut sorunları çözmek için değil, daha bilinçli, sağlıklı ve tatmin edici bir yaşam sürmek için de önemli bir kaynaktır.


EMDR Terapisi
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) terapisi, 1987 yılında Francine Shapiro tarafından geliştirilen ve Türkçe’de “Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme” olarak adlandırılan bir psikoterapi yaklaşımıdır (Brisch ve Hase, 2022). Bu yöntem, travmatik deneyimlerin yarattığı yoğun duygusal, bilişsel ve bedensel tepkilerin, bireyin adaptif bilgi işleme süreçleriyle entegrasyonunu engellediği varsayımına dayanmaktadır.
EMDR terapisinin kuramsal altyapısını, Adaptif Bilgi İşleme (AIP) Modeli oluşturmaktadır. AIP modeline göre, travmatik bir olay sırasında bireyde ortaya çıkan olumsuz duygular, düşünceler ve bedensel tepkiler, olayla beraber nöral ağlara işlenmektedir. Bu durum, travmatik anının “takılı” kalmasına ve sonrasında karşılaşılan uyaranlar tarafından yeniden aktive edilmesine neden olmaktadır. Bu mekanizma, travma sonrası stres bozukluğu, kaygı bozukluğu gibi durumların gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır.
EMDR terapisinde uygulanan çift yönlü uyarım (bilateral stimülasyon) yöntemi, travmatik anıya ilişkin bilgilerin beynin doğal iyileşme süreçleri doğrultusunda yeniden işlenmesine olanak tanır. Terapist eşliğinde gerçekleştirilen bu süreçte, travmatik anıya bağlı olarak oluşan yoğun duygusal yük azaltılır ve bireyin, olumsuz inançlarını daha uyumlu ve işlevsel düşüncelerle değiştirmesi desteklenir. Sonuç olarak, terapötik müdahale, travmanın yarattığı olumsuz psikolojik etkilerin hafiflemesi veya tamamen ortadan kalkması sürecine katkı sağlamaktadır. (Duman ve ark., 2018)
Kaynakça
Beer, R. (2018). Efficacy of EMDR therapy for children with PTSD: A review of the literature. Journal of EMDR Practice and Research, 12(4), 177-195. http://dx.doi.org/10.1891/1933-3196.12.4.177
Duman, R. N., Bayram, S., & Demirtaş, B. (2018). EMDR: Olgu sunumları. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi, 1(1), 142–164.